Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 8. oktobra 2024, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o skrbi za trajnostna, dostojna in cenovno dostopna stanovanja v Evropi. ”Potrebujemo načrt za zagotavljanje socialnih in cenovno dostopnih stanovanj,” je ob tem poudarila.

Poslanka je uvodoma izrazila globoko zaskrbljenost nad trenutnim stanjem na stanovanjskem trgu po vsej Evropski uniji. Kako bomo zagotovili napredno in konkurenčno Evropsko unijo, dokler si naše državljanke in državljani težko – če sploh – privoščijo streho nad glavo, je z vprašanjem izpostavila nujnost reševanja problematike.

Ob tem je izrazila tudi zaskrbljenost zaradi trenutnih evropskih pravil, ki v sedanji obliki bolj ščitijo kapitalske interese kot pa ljudi.

Čeprav je v nadaljevanju pozdravila prihajajoče imenovanje komisarja za energijo in stanovanja, je opozorila na dejstvo, da se trenutna politika zgolj osredotoča na energetsko sanacijo zgradb. To ne pomeni, da to ni pomembno, je dodala, vendar to ne bo rešilo stanovanjske problematike:

“Najprej potrebujemo strategijo za spodbujanje javnih in zasebnih investicij, načrt za zagotavljanje socialnih stanovanj in cenovno dostopnih stanovanj. “

Poslanka je izpostavila še, da bo stanovanjska problematika eden ključnih izzivov prihodnosti, ki ga bo treba reševati s konkretno vizijo in ukrepi. “To in še več bo potrebno, da stanovanja prelevimo iz luksuza nazaj v osnovno, temeljno pravico vsakogar,” je zaključila.

Foto: EP – Alain ROLLAND

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja