Evropska poslanka Irena Joveva je v četrtek, 19. septembra 2024, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o sušah in ekstremnih vremenskih pojavih kot grožnji lokalnim skupnostim in kmetijstvu v Evropski uniji v času podnebnih sprememb. “Vsa Evropa, ves svet prazaprav, se sooča z grozovitimi posledicami podnebnih sprememb. In zavedati se moramo, da bo vsako leto samo slabše. Žal,” je ob tem poudarila. 

Poslanka je uvodoma izpostavila vse bolj uničujoče posledice podnebnih sprememb, s katerimi se soočajo številne evropske države. Nedavne naravne nesreče, kot so poplave v srednji Evropi, požari na Portugalskem in v Grčiji ter suša v južni Italiji in Španiji, po njenih besedah jasno kažejo, da je nujno ukrepati hitreje in bolj odločno.

Kot je poslanka v nagovoru izpostavila, tudi pomembni koraki, ki jih je Evropski parlament storil v prejšnjem mandatu, še vedno niso zadostni za preprečitev prihodnjih katastrof.

V nadaljevanju je dejala, da je solidarnost temelj Evropske unije, kar se je večkrat izkazalo prav ob naravnih nesrečah, vendar je hkrati dodala, da so odzivi na njihove posledice pogosto prepočasni.

”Težje je nastalo škodo popraviti kot pa se na naravne nesreče pripraviti, da te niso tako uničujoče,” je dejala in ocenila, da je ključ v preventivnih ukrepih, ki lahko zmanjšajo posledice tovrstnih nesreč.

Ob tem je še kritizirala poskuse zmanjševanja pomena evropskega zelenega dogovora (Green Deal).

”Podnebne spremembe so resnica. Naravne katastrofe kot posledica so resnica. In ni rešitev v tem, da zvodenimo famozni Green Deal, kot trdijo nekateri. Rešitev je v tem, da povečamo namenska sredstva EU in investiramo v to, da države prilagodijo infrastrukturo ter s tem zmanjšajo ogroženost in posledice na lokalni ravni – za tiste, ki jih te nesreče seveda najbolj prizadenejo,” je zaključila.

EP/Foto: Allain ROLLAND

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja