Evropska poslanka Irena Joveva je v torek, 17. septembra 2024, na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljala o vojni v Gazi in razmerah na Bližnjem vzhodu. ”Ko to slišim v tej hiši, me je sram, da sem njen del,” je bila glede sprenevedanja nekaterih evropskih poslank in poslancev v povezavi s poboji v Gazi ogorčena Joveva.

Uvodoma je poslanka pokazala prvih štirinajst strani sicer 649-stranskega seznama, ki ga je objavilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Na prvih štirinajstih straneh so namreč navedeni podatki mrtvih, umorjenih dojenčkov.

”Do tistih otrok, ki so dočakali vsaj svoj prvi rojstni dan, sploh prišla nisem. Kaj šele odraslih. /…/ In to so podatki samo do konca avgusta. In samo za tiste, ki so jih uspeli identificirati. In to je skupaj 34.344 mrtvih, od tega 11.355 otrok,” je bila o razsežnostih tragedije, genocida, jasna Joveva.

Po njenih besedah je resnična situacija še veliko hujša, saj predstavljeni podatki odražajo le del nevzdržnega stanja.

”V resnici je mrtvih še na tisoče več. In kje so tisti, ki še živijo, a trpijo zaradi hudih posledic? In tisti, ki umirajo zaradi kolapsa zdravstvenega sistema ali pomanjkanja hrane,” je še dejala ob poudarku, da predstavljeni podatki o umorjenih predstavljajo le del zgodbe o trpljenju, ki pogosto ostane prezrto v oboroženih konfliktih.

V nadaljevanju (se) je vprašala, ali Evropski parlament zares misli, da počne dovolj pri odzivu na to humanitarno katastrofo.

”Večina se vas še vedno dela, da dogajanje obžalujete, medtem ko hkrati trdite, da izraelska vlada pač ima to pravico,” je odločno dodala Joveva.

”Ko to slišim v tej hiši, me je sram, da sem njen del. Čeprav bi v resnici moralo biti sram vse tiste, ki nočete videti genocida. Sram me je zaradi vas, ampak ne bom tiho. Vse dokler ne bomo prišli do točke, ko bom ob nagovoru v tej instituciji namesto seznama umrlih otrok s seboj lahko prinesla seznam sankcij zoper državo Izrael,” je zaključila poslanka.

EP/Foto: Michel CHRISTEN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irena Joveva (@ijoveva)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja