Evropska poslanka Irena Joveva je v ponedeljek, 22. aprila 2024, gostovala na televizijski oddaji 24ur zvečer na POP TV, kjer je kot nosilka predstavila kandidatno listo Gibanja Svobode na evropskih volitvah. ”Imamo močno listo, zeleno listo, predvsem pa proevropsko in zmerno listo,” je ob tem poudarila in dodala, da verjame v čisto vsakega kandidata oziroma kandidatko na listi in izrazila prepričanje, da bodo potencial liste opazili tudi volivke in volivci.

Na namigovanja, da je bilo za mnoge presenečenje, da je ravno Joveva postala nosilke liste, potem ko so v javnosti krožila različna imena, je Joveva odgovorila, da se sama nikoli ni spuščala v špekulacije in poudarila, da so o vrstnem redu kandidatne liste odločali za to pristojni organi stranke.

”Imenovanje za nosilko liste jemljem kot veliko odgovornost in si štejem v čast, da bom lahko vodila tako močno listo in verjamem, da je to rezultat mojega dosedanjega dela v tem mandatu,” ob tem pa dodala, da je bila o svoji vlogi kot nosilke seznanjena šele na dan, ko je bila o tem v stranki sprejeta odločitev.

Ko je pogovor prešel na temo migracij, je evroposlanka ostro kritizirala določene politične stranke, ki svojo politiko gradijo na širjenju sovraštva in manipulacij.

“Ni prav, da hujskajo, da širijo sovraštvo do drugih, tudi laži ter dezinformacije in da gradijo svoj politični program in nabirajo cenene politične točke na plečih ljudi. Tudi tistih, ki živijo ob meji,” je bila o problematiziranju registracijskih centrov za azilante s strani desnega političnega pola kritična Joveva.

V nadaljevanju je poudarila pomembnost vzajemnega zaupanja med vlado in lokalnimi skupnostmi ter izrazila prepričanje, da je vlada ravnala izključno v skladu z oceno stroke.

”Prav je, da se z ljudmi pogovarja in dogovarja, pomemben je dialog, pomembna je komunikacija, vendar ta mora temeljiti na dejstvih in zaupanju. Jaz zaupam stroki in policiji, da so se tako odločili in verjamem, da je bila ta odločitev sprejeta predvsem zaradi varnosti ljudi”.

Kot glasna zagovornica priznanja Palestine je pojasnila, da je ključno počakati na najbolj primeren trenutek za priznanje, saj bo le tako mogoče izvršiti pomemben politični pritisk, da se omogočijo pogoji za mirovni proces.

”Jaz bi rekla, da bi bilo treba Palestino priznati že včeraj, vendar ob trenutni eskalaciji razmer na Bližnjem vzhodu, menim, da je prav, da se s priznanjem počaka na čim bolj primeren trenutek, predvsem z vidika mednarodnega pritiska, ki bi ga lahko to priznanje prineslo.”

V zaključku je Joveva delila svoje izkušnje o tem, kako se je v Evropski uniji načet ugled Slovenije izboljšal v zadnjih dveh letih, ko je prišlo do menjave vlade.

”Z menjavo vlade in z aktualno vlado je naš ugled veliko boljši, kar dokazuje vsak dan znova, tako vlada, kakor tudi določeni evropski poslanke in poslanci. Predvsem je pomemben naš angažma, naše delo, ki je prepoznano kot dobro s strani določenih strani, nekateri drugi pa so bolj prepoznani po hujskaštvu.”

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja