Evropska poslanka Svobode, Irena Joveva, je v petek, 19. aprila 2024, v imenu politične skupine Renew Europe in v sodelovanju s stranko Gibanje Svoboda gostila prvi dogodek ob obeležitvi 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. Pred dvajsetimi leti je Slovenija tako dosegla svoj največji in japomembnejši strateški cilj od samostojnosti – postala je polnopravna in enakovredna članica Evropske unije. Ob tej pomembni obletnici je Joveva pozvala zbrane, naj premislijo o prihodnji, bolj aktivni vlogi Slovenije v evropski skupnosti. ”Potrebujemo več Slovenije v Evropski uniji in več Evropske unije v Sloveniji,” je ob tem poudarila.

”Odločitev o vstopu Slovenije v EU pred dvajsetimi leti se je izkazala za pravilno,” je ocenila poslanka in poudarila vse prednosti, ki jih je to članstvo Sloveniji prineslo.

”Od prostega prehoda meja, dostopa do domačih podjetij na skupni evropski trg, položaja Slovenije kot enakopravne članice Unije s svojimi predstavniki v vseh EU institucijah, kot tudi položaja slovenščine kot enega od enakovrednih in polnopravnih uradnih jezikov Evreopske unije.”

Po besedah poslanke je bila izbira o obeležitvi obletnice v Muzeju novejše in sodobne zgodovine v Evropski uniji namenoma izbrana, saj smo državljanke in državljani članstvo v Uniji v teh letih popolnoma ponotranjili, hkrati pa je naše članstvo poleg zgodovine tudi naša sedanjost in kot taka tudi edina garancija za prihodnost razvoja Slovenije.

”Šli smo čez hude krize, od kovida do energetske krize, inflacije, vojn v Ukrajini in Gazi. A če pogledamo nekoliko bolj oddaljeno lahko ugotovimo, da še vedno živimo na najboljšem delu sveta in da Slovenija sodi v sam vrh tudi znotraj najboljšega kontinenta.”

Kot je nadalje poudarila, si v prihodnosti želi samo še bolj aktivno vlogo Slovenije v naslednjih dvajsetih letih in z željo, da aktivno sooblikuje skupno politiko Unije, ki je po njeni oceni za naslavljanje sedanjih globalnih izzivov edina možna pot naprej.

”Če bi strnila v nekaj besed, bi rekla, da potrebujemo več Slovenije v EU in več EU v Sloveniji,” je zaključila Joveva. 

Dogodka so se udeležili številni predstavniki in predstavnice Svobode, tudi kandidati in kandidatke Svobode na evropskih volitvah Maša Kociper, Tamara Vonta, Matej Grah, Marjan Šarec in Uroš Brežan. Poleg evropske poslanke Joveve sta prisotne nagovorila še predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič in Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja