Evropska poslanka Irena Joveva je v petek, 19. Aprila 2024, gostovala v televizijski oddaji Odmevi na RTV Slovenija, kjer je razpravljala o morebitni sočasni izvedbi referendumov na dan evropskih volitev. ”Vzporednost je dobrodošla tako iz finančnega vidika kot tudi iz vidika volilne udeležbe, saj bi si morali čisto vsi prizadevati za čim višjo volilno udeležbo,” je odločno zavrnila neutemeljene očitke o zlorabi referendumskih vprašanj za predvolilno kampanjo Joveva.

Uvodoma je poudarila, da ne želi podcenjevati volivk in volivcev, saj verjame, da imajo o teh vprašanjih že dobro izdelana mnenja, ker večina tematik v javnosti kroži že leta in dodala, da gre za posvetovalne referendume, kjer si oblast želi slišati mnenje javnosti o tem, ali naj se določene zadeve začnejo urejati.

V nadaljevanju je Joveva zavrnila tudi pomisleke, da bodo morebitni referendumi na kakršenkoli način zasenčili vsebino evropskih volitev in poudarila, da sama ne podcenjuje volivk in volivcev.

Hkrati je poudarila, da se v prejšnjih kampanjah za evropske volitve nikoli ni postavljalo vprašanje o primernosti tematik, čeprav so bile mnoge notranjepolitične in niso bile nujno povezane z Evropo.

”Navsezadnje smo tri sočasne referendume že imeli v naši preteklosti, pa takrat ni bilo tovrstnih pomislekov,” je pojasnila in dodala, da so tematike, ki naj bi se obravnavale na tokratnih referendumih povezane z evropskimi temami, kot so javno zdravje in preferenčni glasovi, ki pri nas veljajo le na evropskih volitvah.

V zaključku je glede zavajajočih navedb o ukinjanju volišč, povzela uradne informacije iz državne volilne komisije, kjer so ta namigovanja zavrgli.

”Ukinjanja volišč niso vplivala na volilno udeležbo, vemo pa, da v SDS zelo radi iščejo sovražnike, ker tako vnaprej pripravijo teren za morebitne neuspehe. Namesto manipulacij in strašenja ljudi si želim vsebinskega odločanja o evropskih volitvah in tudi o posvetovalni referendumih,” je zaključila Joveva.

V oddaji je poleg evropske poslanke Irene Joveve sodelovala tudi evropska poslanka iz vrst SDS, Romana Tomc.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja